Η περιοχή

Η ομορφιά και η ηρεμία που θα σας δώσει μια επίσκεψή στο κάστρο της  Μονεμβασιάς θα είναι μοναδική. Τα μεσαιωνικά καλντερίμια θα σας μεταφέρουν σε μια άλλη μαγική εποχή γεμάτη ρομαντισμό και μια διαφορετική από την εποχή μας ομορφιά.

Τα ονόματα της πολλά σαν τους αφέντες της, Μονεμβάσια, Μονεμβασία, Μαλβάζια, Μαλβαζούϊ, Μονεμβασσιά, Μονεμβάσσια, Μικρό Γιβραλτάρ αλλά και Βράχος). Στην αρχαιότητα ονομαζόταν “Άκρα Μίνωα” όπως περιγράφει στα Λακωνικά ο Παυσανίας και ήταν ενωμένη σε μεγάλο μήκος με την ξηρά. Βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία Επίδαυρο Λιμηράς, χαλάσματα της οποίας σώζονται ως σήμερα.

Το 375μ.χ. αποκόπηκε από την Λακωνία, μετά από έναν τρομερό σεισμό, και πήρε τη μορφή που βλέπουμε σήμερα, όπως ακριβώς συνέβη και με την Ελαφόνησο νοτιότερα. Κατά τον μεσαίωνα κατοικήθηκε, οχυρώθηκε και γνώρισε μεγάλη ακμή.

Περιτριγυρισμένη από ορμητήρια πειρατών και κουρσάρων η Μονεμβασιά δεν θα επιβίωνε χωρίς τον βράχο.

Σήμερα στον βράχο συνυπάρχουν δύο κόσμοι:

Η, με ανθρώπων έργα, περιτοιχισμένη “κάτω πόλη”. Είναι κτισμένη δίπλα στην θάλασσα, στην νοτιοανατολική πλευρά του Βράχου, με άριστα συντηρημένα και αναπαλαιωμένα κτίσματα από μια μοναδική ελληνική αρχιτεκτονική με άρωμα Αιγαίου και πέτρας. Πλημμυρισμένη με τη βουή της θάλασσας και των πολλών ανθρώπων το αρμένισμα.

Η “Άνω Πόλη”. Είναι κτισμένη στην πάνω πλευρά του βράχου, με θέα, από ψηλά, το Μυρτώο πέλαγος. Αποτελεί απόρθητο φυσικό οχυρό, με αρκετά χαλάσματα αλλά και ελάχιστα κτίσματα να διασώζονται ως σήμερα. Το ανέβασμα γίνεται περπατώντας μέσα από την πολύβουη “κάτω πόλη”. Φτάνοντας πάνω ακούς τον δυνατό αέρα του Μυρτώου που σε αναγκάζει να κοιτάς προς το Νότο, προς τον κάβο Μαλιά και νιώθεις ότι τίθεσαι φρουρός του βράχου ατενίζοντας τον ορίζοντα, για Πειρατές, σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Στην Μονεμβασσιά γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος και ο τάφος του βρίσκεται, έξω από τα τείχη, στο κοιμητήριο του Βράχου.

Στα νεότερα χρόνια, δημιουργήθηκε ο οικισμός “Γέφυρα”, ο οποίος πήρε το όνομά του από τη γέφυρα που υπήρχε και συνέδεε το Βράχο με την υπόλοιπη Πελοπόννησο, η οποία, λιθόκτιστη πια, έχει αντικαταστήσει την παλαιότερη εκεί οχύρωση με ξύλινο καταπέλτη-γέφυρα.

Μέσα στο Κάστρο λειτουργούν δυο παραδοσιακές ταβέρνες, ένα παραδοσιακό εστιατόριο και το καινούργιο gourmet εστιατόριο Χρυσόβουλο. Μπορείτε επίσης να βρείτε τέσσερα καφέ που το βράδυ μετατρέπονται σε ωραία μπαράκια. Εναλλακτικά μια μικρή κρεπερί προσφέρει χορταστικές και οικονομικές λύσεις.
Το καλοκαίρι το ΠΟΡΤΕΛΟ η μικρή τσιμεντένια εξέδρα που βρίσκεται στα Κάτω Τείχη προσφέρεται για δροσιστικές βουτιές στην αγκαλιά του Κάστρου.
Στην έξω πόλη, ο επισκέπτης θα βρει αρκετές ταβέρνες, ουζερί, καφέ, τουριστικά μαγαζιά, και κοντινές μικρές παράλιες για μπάνιο.

Αξίζει ο επισκέπτης να δοκιμάσει και ν’ αγοράσει κάποια από τα πολλά και ξεχωριστά προϊόντα του τόπου. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, το βατικιώτικο κρεμμύδι, το αγνό μέλι, τα κρασιά (από τον τόπο που γέννησε τον “Μαλβαζία Οίνο”), τα ζυμαρικά, τα γλυκά του κουταλιού και φυσικά τα φημισμένα αμυγδαλωτά Μονεμβασιάς .

http://www.kastromonemvasias.gr/?language=el

http://www.monemvassia.gr/el/monemvassia.php